Descoperire remarcabilă în România. Are 2000 de ani și rescrie complet istoria locului. Foto

de: Ana Anițoiu
11 09. 2023
Descoperire remarcabila in Romania. Are 2000 de ani si rescrie complet istoria locului. Foto

Un templu vechi de 2000 de ani a fost descoperit pe teritoriul României, la Tibiscum. Descoperirea a confirmat bănuielile mai vechi ale arheologilor, iar acum, aceasta ar putea să schimbe modul în care privim istoria.

Templul are dimensiuni impresionante

Descoperirea este remarcabilă și a depășit complet așteptările arheologilor, confirmând ipotezele privind existența unui templu la aproximativ 50 de metri nord de castrul roman de la Tibiscum.

„Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, (un vechi zeu italic al sporului, al înmulțirii, n.r.), așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic.

Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră.

Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic.”, arată istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Tibiscum, unul dintre primele orașe romane din România

Tibiscum, un oraș roman deosebit de semnificativ identificat în România, se extinde pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, aflate în județul Caraș-Severin, cuprinzând o zonă de cercetare de minim 17 hectare.

Conform experților, acest sit arheologic este echivalent în importanță cu monumentele din perioada romană găsite la Sarmizegetusa Regia, care fac parte din Patrimoniul UNESCO, precum și cu Porolissum din județul Sălaj sau Histria de la Marea Neagră. Aceasta reprezintă un punct crucial în istoria formării poporului român.

Primele așezări construite la Tibiscum datează din secolul al II-lea, folosind fortificații militare de pământ și lemn pentru apărare. Ulterior, aceste fortificații aveau să fie transformate în castruri.

Potrivit Muzeului Caransebeș, se caută obținerea de fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru a pregăti deschiderea sitului pentru public.

Planurile includ modernizarea muzeului, unde vor putea fi admirate descoperirile de la Tibiscum, inclusiv monede de aur și argint, bijuterii, arme și vase ceramică, ele fiind de o deosebită importanță pentru cercetarea istorică.